Verfrissende_bries_13

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Verfrissende bries 13

 

Het eiland in jezelf

Hoopgevende reflecties naar aanleiding van het Kunstenfestival Watou met als thema:

“Alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid”.

Toegegeven: het festivalthema van Watou heeft een wel erg andere gevoelswaarde dan een dansfestival als Tomorrowland waar je samen met vele anderen uitbundig de zomer in danst.

De ontmoeting met de verhalen van dichters, schrijvers en kunstenaars in Watou doet de bezoeker wel even stilstaan bij wat ons precies met anderen verbindt. Ze zet aan tot reflectie.

Net als de vele communities op de sociale media vertalen massa-bijeenkomsten ons diep verlangen om ergens bij te horen. Nu is samen zijn met vele anderen niet per definitie een remedie tegen eenzaamheid. Volgens de boeddhistische denker Thich Nhat Hanh zijn velen de hele dag bezig om toch maar verbonden te blijven. We sms-en en twitteren ons te pletter: bang om iets te missen, bang om niet geliefd te zijn, bang voor onze innerlijke stilte?

Een ander voorbeeld waar ik aan denk is het verzorgingstehuis waar mijn moeder, tussen vele andere oudere mensen, zich eenzamer voelt dan ooit.

Mensen die de verbinding met zichzelf kwijt zijn kunnen zich ook niet meer verbinden met anderen. Vaak ligt het wegvallen van het fundamenteel vertrouwen aan de basis: vertrouwen in je veiligheid zoals bij oorlogs-vluchtelingen, vertrouwen in jezelf bij ziekte.

Volgens Thich Nhat Hanh is “het eiland in jezelf” herkennen, erkennen en zelfs koesteren, de oplossing om onze onvermijdelijke “alleenigheid” te leren aanvaarden. Zo kunnen we met meer energie, inzicht en aandacht werken aan de noodzakelijke verbinding met onze medemens en de dingen die ons omringen.

 

Leven vanuit je eigen kracht

Be a loner, that gives you time to wonder and to search for the truth.” Albert Einstein

Veel mensen twijfelen aan zichzelf en missen het geloof in hun eigen unieke kracht. Het grenzeloos vertrouwen dat ze als kind nog hadden, raakt door negatieve ervaringen stilaan ondergesneeuwd. Zij zoeken bij voorkeur de geborgenheid op van de “kudde” en volgen de mainstream. Ze negeren daardoor hun authentiek verlangen en hun diepste hoop.

Waar je ook bent in de cyclus van verandering, of het nu lente is in je leven of herfst, op welk terrein dan ook: je kan altijd terug keren naar je kern, een unieke plek waar je tot rust kunt komen, kunt mijmeren en waar je wijsheid vindt. Deze plek is je eiland in jezelf, je anker, je inspiratie. Verbonden zijn met die bron in jou geeft je richting, focus en energie. Het stelt je ook in staat om je echt te verbinden met anderen: een remedie tegen ondraaglijke eenzaamheid.

Om het eiland in jezelf te ontdekken heb je stilte nodig. Daarom is wandelen in de natuur zo heilzaam. De natuur brengt rust en inspireert. Laten de dagelijkse beslommeringen je niet los tijdens een rondje door het bos dan kan een aandachtige, respectvolle coach die echt luistert en uitnodigt tot reflectie je begeleiden naar een ontmoeting met je innerlijke wijsheid.