Verfrissende bries 1

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Tussen de seizoenwandelingen door blijf ik graag met jou in contact aan de hand van een maandelijkse nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief bevat een verfrissende bries met een reflectie waar je baat bij kan hebben. De hoopvolle inzichten bevrijden je van energieverslindende trekjes en overtuigingen.

Verfrissende bries 1:

Bevrijd je van de verwachtingen van anderen.

Om jezelf te worden, moet er niets bij, maar iets af: je verlangen naar goedkeuring van anderen.

Lisette Thooft.

Herken je dat verongelijkt gevoel als iemand je afkeurt omdat je niet beantwoordt aan zijn of haar verwachtingen?

 

Toen ik onlangs mijn netwerk op LinkedIn trachtte te updaten en oud-collega’s daartoe uitnodigde, kreeg ik prompt een reactie terug van een vroegere medewerker met de voor mij onthutsende boodschap: “hoe durf je mij terug te contacteren, jij die mij zo den duvel hebt aangedaan.” Als HR-verantwoordelijke heb je nu eenmaal de moeilijke taak om soms minder aangename boodschappen te brengen. De toon van de reactie had ik echter niet verwacht. Ik voelde me rotslecht en wilde meteen de plooien glad strijken. Het voelde aan dat deze persoon dat van mij verwachtte. Tot ik besefte dat een onmiddellijke confrontatie ons niet zou verder helpen. Ik hoef mij niet in allerlei bochten te wringen om geaccepteerd te worden! Nu aandacht geven aan deze klagende en minachtende houding zou mijn energie onnodig opslorpen en niet eens de intrinsieke kwaliteiten van de persoon in kwestie ten goede komen.

 

Kritiek kan verlammend werken: daar kunnen we allemaal van meespreken.

Daarom doen we er vaak alles aan om in de smaak te vallen, om geliefd te worden.

Echter, verwachtingen van anderen die niet stroken met je eigen innerlijke zelf kunnen een zware last op je schouders leggen en ondermijnen je energie. Dit geldt zeker als het gaat om verwachtingen van personen die belangrijk voor je zijn zoals je ouders, je partner, je geliefden. Die verwachtingen kunnen een probleem voor je vormen omdat ze niet het beste uit jezelf halen: je blijft terneergeslagen achter en je voelt je waardeloos en somber. Je energie stroomt weg en het lijkt wel of je verder moet met platte banden.

 

Als je nu eens niet langer meegaat met de verwachtingen die iemand van je heeft. Wat gebeurt er dan?

Door jezelf te bevrijden, tegenover jezelf toe te geven wat je echt voelt en denkt, bij je eigen kern te blijven, vind je snel terug aansluiting bij jouw energie.

Wellicht is de andere in eerste instantie teleurgesteld, maar jij gaat je uiteindelijk fantastisch en opgelucht voelen. Je komt terug in balans.

Het is zelfs niet uitgesloten dat je naderhand wederzijdse aanvaarding en bevrijding voelt.

 

Als je het zinvol vindt om jouw ervaringen met betrekking tot dit inzicht met anderen te delen, kan je jouw reactie laten toevoegen op deze blog. Indien wenselijk kan dit onder een

andere naam.

 

Marleen

Mocht je moeilijkheden ondervinden om de knop om te draaien en weer voor jezelf te kiezen, blijf dan niet bij de pakken zitten! Een coachtraject in de natuur brengt snel klaarheid en inzicht. Natuur ontspant en maakt je hoofd helder. In de natuur ontdek je makkelijker je authentieke wensen en leer je ze ernstig nemen.

Door een persoonlijke en begripvolle begeleiding zie je je situatie algauw in een ander perspectief en krijg je alle steun om de juiste keuzes voor jezelf te maken en terug vervuld te zijn van energie!