Verfrissende bries 9

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Verfrissende bries 9

 

Inspiratie om lang te genieten van je ‘vakantiegevoel’.

Uitgerust en opgeladen na de vakantie, of is het meteen alsof je nooit op vakantie bent geweest?

“Als ik ooit weer op zoek ga naar wat mijn hart begeert, zal ik me beperken tot mijn eigen achtertuin. Want als het daar niet ligt, ben ik het om te beginnen ook nooit kwijtgeraakt.”

Dorothy, De tovenaar van Oz.

Hoe vaak hoor je niet dat de opgeslagen vakantie-energie al vanaf de eerste werkdag wegglijdt. Mensen voelen zich al snel onbehaaglijk en gespannen omdat het gevoel van vrijheid bruusk wordt overspoeld door de dagelijkse eisen, verwachtingen en ergernissen.

In de krant (De Morgen 23/8) las ik over een onderzoek van hoogleraar Kompier uit Nijmegen waaruit blijkt dat het deugddoend vakantiegevoel meteen verdwijnt als je terug bent. De lengte van je vakantie heeft hierop geen enkel effect.

Volgens Kompier haal je voldoening uit je vakantie omdat “je zelf aan de touwtjes kunt trekken en de controle over je eigen leven terug krijgt”. Het is het gevoel van vrijheid dat zo weldadig is! Maar zoals het onderzoek aantoont, is dat geluksgevoel bij terugkomst snel terug bij af.

Nu is de ene vakantie natuurlijk niet de andere.

Een kennis vertelde me dat ze met haar vriend een dagje naar zee wilden. De verkeersberichten kondigden echter ellenlange files aan. De Ardennen dan maar voor een frisse kajaktocht? Ook dit plan stootte op file-ellende. Uiteindelijk kozen ze voor een kajaktochtje op de Kleine Nete in de buurt. De kalmte en idyllische schoonheid van de meanderende rivier gaf hen een verrukkelijk ontspannend gevoel alsook verbazing over zoveel natuurpracht in eigen streek!

Dus niet alleen vrijheid, maar ook stilte, schoonheid en ruimte zorgen voor een weldadig vakantiegevoel.

 

Hoe beleef je nu dit ‘vakantiegevoel’ opnieuw ?

Bewust aanwezig zijn in alles wat je doet.

 

De dagelijkse tredmolen zorgt er vaak voor dat je hoofd meteen weer vol zit met gedachten. Je denkt in voortdurende mono- of dialogen dwangmatig na over wat er zich heeft afgespeeld in het verleden en wat je wil realiseren in de toekomst. We worden gekweld door ons eigen verstand. Probleem is dat we niet beseffen dat dit ons weg houdt van het werkelijke leven dat zich afspeelt in het heden. We doen dit onbewust. Bovendien zit het ingebakken in onze westerse cultuur. We identificeren ons met ons verstand. Denkt maar aan de beroemde uitspraak van de filosoof Descartes “ik denk, dus ik besta”.

Door meer bewust aanwezig te zijn in een toestand van niet-denken, ga je intenser leven.

Je bevrijden uit de gevangenis van het denken.

 

Je wandelt bv. in een mooi stukje natuur. Zolang het denken overheerst kun je wel zeggen “wat een mooi landschap of bloem”, maar je ziet het landschap of de bloem niet echt. Het lijkt meer op mechanisch etiketteren. Om werkelijk te genieten van de schoonheid van landschap of bloem is stilte in jezelf nodig, zodat je bewust aanwezig kunt zijn en met al je zintuigen de diepe schoonheid kunt ervaren. Ook al is dat maar even tussen twee gedachten door. Wat ook helpt is dat je je realiseert dat je gedachten het weer overnemen. Bewust waarnemen van je gedachten toont aan dat jij je gedachten niet bent maar een soort getuige.

Helemaal zijn waar je bent, waar dat ook is!

 

Vaak willen we voortdurend ergens anders zijn. Het hier en nu is blijkbaar niet goed genoeg. In dat geval kan je ofwel je situatie veranderen ofwel volledig aanvaarden. Als je bv. in de ochtendfile staat is ergernis en stress een negatief gevolg waar je beslist niet beter van wordt. Als je de situatie niet kunt veranderen is aanvaarding de enige keuze. Zo’n oponthoud kan je omtoveren tot weldoende ervaring.

-Ga bewust met je aandacht naar de stilte in jezelf.

-Volg je ademhaling zodat je bij je innerlijke zelf blijft.

-Zorg ervoor dat je in het hier en nu bent en niet ergens anders.

-Wees je bewust van opkomende gedachten en kies ervoor er even niets mee te doen.

Met je bewuste aandacht vind je de stilte in jezelf en in je omgeving en openbaart zich schoonheid en vrijheid. Precies wat je in je vakantie zo bijzonder waardeerde!

“Realize deeply that the present moment is all you ever have”

Eckhart Tolle

Is een individueel natuurcoach-programma iets voor jou? Of zou je het iemand warm willen aanbevelen? Meld je dan aan op de website of mail naar marleenvanpuyvelde@natuurgewijs.be, tel 0486/41.36.58.