Verfrissende bries 8

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Verfrissende bries 8

 

Geluk nastreven is vaak het oplopen van een roltrap die naar beneden gaat.

Deze nieuwsbrief heeft wat op zich laten wachten. Niet alleen familiale zorgen maar ook een groeiende teleurstelling om het niet in vervulling gaan van mijn eigen dromen over het wandelcoachen liggen hier aan de basis. Tijd dus om even te bezinnen en afstand te nemen. Ik neem gretig gebruik van onze vakantie aan de kust in Wales om de prachtige natuur op mij te laten inwerken en te kijken welke inzichten mij tegemoet komen. We logeren in een gezellige cottage bij Jan en Anneke, dorpsgenoten die hier enkele maanden geleden hun intrek hebben genomen en een nieuw leven zijn gestart. Zij hebben deze wondermooie locatie bij toeval ontdekt en het was als thuiskomen voor hen. Dat is net het punt dat ik hier wil maken: zij hadden ooit de intentie om in deze streek hun leven verder te zetten, maar het hoefde niet meteen. De opportuniteit kwam op hun pad en op enkele maanden tijd was de hele transactie rond.

Geluk zoek je niet, het geluk vindt jou.

Zo loopt het vaak in het leven. Als je heel erg naar iets verlangt en naar verandering in je leven streeft, laat de vervulling doorgaans op zich wachten. Hoe langer het duurt, hoe groter de teleurstelling, de onzekerheid neemt toe. Wat erger is: door met je gedachten in een onvervulde toekomst te zijn, vergeet je te genieten van het huidig moment en het geluk gaat aan jou voorbij.

Het besef kwam tijdens een eerste klifwandeling. In de natuur zien we immers vaak spiegels die ons iets duidelijk maken. Kleurrijke bloemen en een heerlijk vogelconcert vergezelden ons en we voelden ons in het paradijs. De rotsen verderop in zee waren echter in nevels gehuld. Een contrast van schoonheid en duidelijkheid aan mijn voeten en mist en vaagheid in de verte. Het volgende inzicht werd me hierbij helder: door je aandacht enkel te richten op wat nog vaag is in de toekomst vergeet je te genieten van al wat mooi is in het nu. Het is als aangeven dat het heden niet goed genoeg is.

 

Als ik een welbepaalde "mooie" kei zoek, dan vind ik die nooit.

Maar als ik gewoon om mij heen kijk,

dan zie ik dat het strand vol mooie keien ligt.

HENRY MOORE (1898-1986)

Concreet vertaald naar mijn eigen leven: ik zocht hard naar manieren om veel mensen warm te maken voor natuurcoaching, maar het kwam niet helemaal als verhoopt. Het begon aan te voelen als een onvervuld verlangen. Op zo’n moment is de kans reëel dat je de angst laat binnen sluipen om niet goed genoeg gevonden te worden. Het enige wat je dan nog ziet is de mist in de verte en niet de bloemenpracht op je pad. Ik besloot om de verdere vakantie te genieten en me bewust te zijn van het moois op dit eigenste moment..

Hoe kunnen we toch onze dromen realiseren?

Dromen zijn nodig om te kunnen groeien en evolueren. Echter: dromen worden al gauw omgezet in plannen en plannen zijn er om gerealiseerd te worden. Je zit met je aandacht volledig in de toekomst en het heden gaat aan je voorbij. Erger nog: je wil er zo snel mogelijk vandaan want het enige dat telt is de opwinding om je toekomstplannen. Die toekomst is vaak vaag en mistig en brengt dus niet het verhoopte geluk. Bovendien is onrust niet meteen de juiste voedingsbodem om tot heldere inzichten te komen. Hoe kan je dan weten wat goed voor je is en voor de realisatie van je dromen? Juist: door rust en stilte te vinden en je vraag of intentie toe te vertrouwen aan je diepste zelf. Inzichten komen soms plots en helder, maar vaak ook eerst vaag om pas na een poos duidelijker te worden tot je uiteindelijk overtuigd bent van je juiste pad.

Hoe vind je die diepe stilte in jezelf?

Makkelijk gezegd als je hoofd vol is en je gedachten op hol slaan. Wij hebben immers allemaal zoveel te doen, zoveel te zorgen, zoveel perfectie na te streven, zoveel verantwoordelijkheden op te nemen: het stopt nooit vanzelf. Zoek daarom bewust de rust op. De natuur is hiervoor een ideale omgeving die tegelijk je aandacht trekt door zijn schoonheid en veerkracht. Dieper kijkend voel je de verbondenheid van je innerlijke zelf met je omgeving en het hele universum en dan ontdek je stilaan de stilte in jezelf.

En wat als de inzichten niet komen?

Om sneller de juiste omstandigheden te creëren kan een coach je helpen uit je hoofd te komen. Door het inzetten van de natuur vind je sneller rust en blijf je in het nu. Je leert de spiegels in de natuur te herkennen en vertalen naar je eigen leven en vraagstukken. Door in de natuur te bewegen komen de inzichten ook makkelijker. Je slaat letterlijk nieuwe wegen in en ontdekt nieuwe horizonten. Je leven krijgt een nieuwe wending of je beseft juist dat je gelukkig mag zijn met wat er is.

De mist klaart op!

Enkele dagen en inzichten verder realiseer ik mij dat ik de bloemrijke rotskusten van Wales niet nodig heb om een goede natuurcoach te zijn. We hebben in ons thuisland mooie plekjes groen binnen handbereik. De mist is opgeklaard en onthult een helderblauwe zee en diepblauwe lucht waartegen de bruinige rotsen fraai afsteken. Het brengt me bij het inzicht dat ik het doel van natuurcoaching voor mijn potentiële klanten moet verhelderen. Natuurcoaching is immers nog een nieuw fenomeen in Vlaanderen en is voor velen nog gehuld in nevels. Ik besluit om in de toekomst de eerste coachwandeling gratis aan te bieden zodat klanten beter kunnen beoordelen of het wat voor hen is.

Wij hebben de natuur nodig, maar de natuur heeft ook ons nodig!

Help mee nog meer mooie en toegankelijke natuur te realiseren. Onze Natuurpuntafdeling koopt in je nabije omgeving gronden aan om te bebossen en er fraaie wandelplekjes van te maken, wat handenvol geld kost. De inkomsten van elk coachtraject gaan integraal naar ons project “Bos je mee”.

Wordt daarom ambassadeur van Natuurgewijs en zend deze nieuwsbrief door naar al je relaties. Je helpt een vastgelopen medemens én de natuur. Twee vliegen in één klap!

 

Marleen

 

Is een individueel natuurcoach-programma iets voor jou? Of zou je het iemand warm willen aanbevelen? Meld je dan aan op de website of mail naar marleenvanpuyvelde@natuurgewijs.be, tel 0486/41.36.58.