Verfrissende bries 5

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Verfrissende bries 5

 

Tips voor meer avontuur, vrijheid en beweging in je leven.

Wat doen volwassenen doorgaans als het regent? Ze mopperen.

Wat doen alle kinderen als het regent? Ze bouwen een feestje!

Waar het om gaat is dat jij je door niets laat weerhouden om jezelf te zijn, dat je vrij bent om vol vertrouwen de dingen op jouw manier te doen.

Wij zijn onderdeel van de natuur en de essentie daarvan is groei, beweging en verandering. In de hazelnoot ligt het zaadje besloten waaruit een hazelaar zal groeien. Zo hebben wij ook als mens een groeiplan.

Als we ja zeggen tegen alle aspecten van ons bestaan, dan zijn we in harmonie met onze natuur, onstuimig veranderend, voortdurend groeiend en voluit levend.

Berthold Gunsteren.

Regenpret

Tips om het leven te leiden dat bij je past.

 

"Wat doen we met tegenslagen, angst om te mislukken, gebrek aan energie? Hoe kunnen we ons zelf blijven met zoveel beren op ons pad?”

Vogelkijkers in sneeuwstorm

1. Accepteren van de gebeurtenissen die zich voordoen!

 

Je maakt je bijvoorbeeld klaar voor een heerlijke wandeling in de natuur. Het zonnetje is veelbelovend en je stapt uit op de parking. Het overtrekt en al gauw begint het te druppelen. Dit was niet waar je naar verlangde.

Je kan hierop teleurgesteld reageren en wachten op onverhoopte beterschap. Je kan je wandeling er ook naar aanpassen en toch genieten. Denk aan de druppels als parels aan de takken en tussen de mossen, de frisse kleuren,… Als je de regen accepteert en je wandeling daar naar aanpast, is er geen spanning meer tussen je verwachting en de werkelijkheid. Dit brengt rust: ondanks een tegenslag weet je jezelf terug te vinden en in beweging te komen.

In zijn boek: “Ja-maar wat als alles lukt” schrijft Berthold Gunster: “Geen feit zo weerbarstig of het kan ingepast worden binnen je eigen plannen.” …. “Accepteren is een actieve daad van overgave. Je creëert daardoor een nieuwe werkelijkheid, je gaat de situatie beter kunnen naar je hand zetten. Je ziet kansen en mogelijkheden en neemt intuïtief de juiste beslissing.”

 

2. Je concentreren op de dingen die je zelf in de hand hebt.

 

Het gebeurt wel vaker dat jij jezelf niet voluit durft te zijn omdat je zelfvertrouwen een flinke deuk heeft gekregen. Als je een tenniswedstrijd speelt wil je winnen, maar winnen is moeilijk en je hebt al te vaak verloren. Je verliest je zelfvertrouwen, je energie zakt weg en je zit in de val. Je durft jezelf nauwelijks nog hoge doelen te stellen uit angst om te falen.

Dit komt omdat we ons concentreren op het resultaat dat we willen bereiken. Wat je onzeker maakt is de gedachte aan een resultaat dat je niet in de hand hebt. Concentratie op het resultaat heeft dus nooit zin. Wat telt is: je volledig geven in het doen waar je goed in bent. Ik moet hierbij denken aan Kim Clijsters, toen ze de nummer 1 van de wereld was. Zij gaf aan haar spel met plezier te spelen en zij genoot van het moment om het beste van zichzelf te geven. Dat verklaarde grotendeels haar succes.

Het hier en nu is het enige moment dat je je kunt concentreren op wat je in de hand hebt. Net dat geeft je zelfvertrouwen en zelfvertrouwen is je ultieme kans op succes.

Wat je doet valt samen met wie je bent. Geef je onvoorwaardelijk over aan het hier en nu, vertrouw op de goede afloop en je leven verloopt bevlogen en moeiteloos.

Ijsvogel

Is een individueel natuurcoach-programma iets voor jou? Of zou je het iemand warm willen aanbevelen? Meld je dan aan op de website of mail naar marleenvanpuyvelde@natuurgewijs.be, tel 0486/41.36.58.