Verfrissende bries 3

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Verfrissende bries 3

Plots het licht zien

“De ware ontdekkingsreis ligt niet in het zoeken van nieuwe landschappen, maar in het kijken met andere ogen”. Marcel Proust

De natuur opent de weg naar je eigen wijsheid

Na een vorige verfrissende bries onthulde Lies mij haar opmerkelijke ontdekking:

“Ik heb met veel interesse je website gelezen en dacht bij mezelf: dat ik daar zelf een tiental jaar heb moeten over doen om tot inzicht te komen! Ik ontdekte hoe ongelooflijk de natuur je in een heel alerte toestand met veel creativiteit, energie en inzichten brengt! Alles in de natuur is energie, wij zijn er slechts een klein deeltje van en kunnen ermee één worden. Ik ben benieuwd wat jou ertoe gedreven heeft en hoe je kwam tot die inzichten”

We maakten meteen een wandelafspraak, want ik wou uiteraard zelf ook graag weten hoe Lies tot die bijzondere inzichten kwam en zien hoe haar verhaal ook anderen kan inspireren.

 

De natuur is voor mij dé bron van energie!

Lies heeft een heel langzaam herstelproces achter de rug met veel vallen en opstaan. Reeds heel jong was zij intensief met sport bezig. Turnen, tennis, zwemmen, lopen, fietsen... Haar lichaam voelde zich pas kiplekker door voortdurend in beweging te zijn. Haar competitiegeest dwong haar telkens de lat hoger te leggen. Zij behaalde goede resultaten en haalde daar ook veel voldoening uit. Na de eerste tekenen van ernstige slijtage werd zij door een gerenommeerde sportdokter opnieuw opgelapt. Zo kon zij weer ongehinderd verder en genoot van haar sportieve leven met een al even sportieve echtgenoot, een veeleisende baan en 4 jonge kinderen. En plots ging het licht uit: een helse lichamelijke pijn en oververmoeidheid brachten haar in de medische mallemolen van onderzoeken en diagnoses.

Uiteindelijk werd CVS geconcludeerd. Met een multidisciplinair team werkte ze aan haar herstel met als doel stilaan haar lichaamskrachten terug op te bouwen. Het dwangmatig sporten stak weer af en toe de kop op met terugval tot gevolg. Echter, de weldoende werking van Mindfulness, Yoga en wandelen in de natuur leerde Lies te doseren en zich weer energiek te voelen. Ze sport nog wel in haar vrije tijd maar geniet bovenal van prachtige natuurwandelingen waarbij ze met al haar zintuigen in het hier en nu vertoeft. Het brengt haar in contact met haar krachtige innerlijke zelf, geeft haar heldere inzichten en openbaart haar de verbondenheid met de universele energie. Ze straalt weer! Terugblikkend beseft Lies dat ze in haar jonge leven ook reeds enorm recupereerde van vakanties in de natuur. Nu is dit een bewust inzicht geworden.

Toen ik Lies vroeg welke ervaringen ze had met creativiteit in de natuur gaf ze een leuk voorbeeld. Tijdens een wandeling kwamen vanzelf hele liedjesstrofen in haar hoofd op voor een familieviering. Iets waar ze zelf erg verbaasd over was.

Het kan inderdaad opmerkelijk snel en vrij plots gaan dat mensen met en in de natuur flarden van antwoorden vinden op hun eigen vragen. Het opent de weg naar hun eigen wijsheid. Dat komt omdat ons voelen en intuïtief weten worden aangesproken. “Op het snijvlak van kennis en gevoel ligt het innerlijk weten”, zegt Yoke de Wilde, drs. Sociale wetenschappen en natuurcoach. De sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis stelt dat ons onderbewustzijn 200.000 keer zoveel informatie kan verwerken als ons bewustzijn. Daarom maakt de natuur ons ook creatief. Als je je gedachten even helemaal kunt los laten, borrelen vaak interessante invallen omhoog. Het blijkt dat Einstein wiskundige vragen oploste door te gaan wandelen in de natuur. Antwoorden vielen hem als vanzelf toe. Toe-val noemen we dat.

“Pijn is een toespraak die je lichaam houdt over een onderwerp dat voor jou van levensbelang is

op een wijze die het best je aandacht trekt.”

Dalai Lama

“De kracht van het denken zonder erbij na te denken is superieur”.

Malcolm Gladwell

In ieder van ons zit een kern waar we niet gekwetst zijn,

waar we gezond, ontvankelijk en krachtig zijn.

Die kern terugvinden is misschien wel de mooiste zoektocht van ons leven.

Piero Ferrucci

Aandacht voor het hier en nu.

Zodra we de werkelijkheid te snel willen begrijpen of beheersen, zodra we met ons bewuste denken krampachtig en voortijdig verklaringen, analyses, oordelen of meningen formuleren, doen we ons intuïtief weten tekort. En hier knelt vaak het schoentje. We hebben immers geleerd enkel te vertrouwen op ons rationele, bewuste denken. Bovendien zijn we voortdurend aan het multitasken, tot ons bewuste brein inefficiënt en improductief wordt. Onlangs hoorde ik in “Berg en Dal - Klara met Pat Donnez” Elke Geraerts, neuropsycholoog, over het toenemende risico op burn-out. Veel mensen zijn verslaafd aan multitasking, mede door de lawine aan multimedia. Dit zorgt ervoor dat we er voor 47% van de tijd helemaal niet bij zijn met ons bewustzijn maar ergens tussen twee taken in blijven hangen. Geen wonder dat we minder en minder gedaan krijgen en ons slecht gaan voelen. Om ons brein efficiënt in te zetten moeten we onze aandacht dus op één ding tegelijk richten. Maar ons brein heeft het ook nodig om af en toe te resetten, emoties te verwerken en even niet te denken.

 

De natuur als bron van het innerlijke weten.

Onlangs werd ik gevraagd een “spirituele wandeling” te begeleiden voor een dertigtal wandelaars van het Psychiatrisch Verzorgingscentrum. Bij mijn vraag aan de deelnemers wat ze van deze wandeling verwachtten kreeg ik prompt het verrassend antwoord: “ om beter in contact te komen met onze innerlijke zelf”! We hadden het tijdens de wandeling over de verbondenheid van alles in het universum en de spiegelende natuur. De belangstelling was ontroerend. Bij afloop werd het ook duidelijk dat een aantal van de deelnemers tot bijzondere inzichten waren gekomen. Eén van de wandelaars besloot meteen na de wandeling om zich als vrijwilliger op te geven voor de zorg en begeleiding van hulpbehoevenden. Van een andere deelneemster begreep ik dat ze met de hulp van een verantwoordelijke een alles overheersende angst had overwonnen.

 

Een duwtje in de rug.

Door je aandacht te focussen op je waarnemingen in de natuur, ben je al op de goede weg om je brein rust te gunnen en terug energie te vinden. Er is echter nog meer. Wij zijn verbonden met de natuur, wij zijn natuur! In onze westerse cultuur zijn we het spoor van de natuurlijke wijsheid van de mens zelf kwijt geraakt. Daarom zet natuurcoaching de natuur in als tool om de innerlijke wijsheid te ervaren, te herkennen, ervan bewust te worden, keuzes te maken, deze keuzes te bekrachtigen en ze toe te passen in het dagelijks leven en werk. Klanten begeleiden bij deze processen, samen met de natuur: dat is waar natuurcoaching over gaat.