20160703 Zomerwandeling

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

De natuur geeft energie en inspireert in elk seizoen

Zomers genieten!

Op zoek naar zonnekracht

 

Na de natste en somberste maand juni ooit ligt de natuur er nat en zompig bij. Ook de bermen van het waterbekken ogen op het eerste zicht niet zo kleurrijk als anders. Maar we laten ons niet van de wijs brengen. Iets dichterbij ontdekken we niettemin een variatie aan bloeiende zomerplanten die met hun geuren en kleuren een verscheidenheid aan insecten lokken: bijen, vlinders, hommels, juffers, torretjes en nog vele andere beestjes verzamelen naarstig nectar en bevruchten de bloemen. Bloemen waarin de zonnekracht al is opgeslagen. Oude culturen leren ons dat de zon, die rond Midzomer op zijn hoogste punt staat, geneeskrachtige kruiden hun meeste magische eigenschappen geeft. We besluiten daarom net als toen een kruidenwis samen te stellen die ons zal helpen onze zomerwensen waar te maken.

"Je hebt ons via een nieuwe invalshoek met de flora van Waterlink 'bekken 1' laten kennismaken.

Het was aangenaam en leerrijk, zelfs het zonnetje deed haar best!

Ook nog bedankt voor de gezellige afsluiting van de wandeling."

 

Hugo en Ann

De magische kruidenwis

 

Gewapend met een afbeelding van een 9-tal magische kruiden speuren we tussen het talrijke knoopkruid en brunel en vele andere zomerbloemen naar de kruiden die in vroegere tijden dienden voor de samenstelling van een kruidenwis. Zo’n kruidenwis moest huis, stal, veld en mens beschermen tegen tal van tegenslagen en werd gedroogd of verbrand. Het zonnekruid bij uitstek is het Sint-Janskruid met zijn bloeitijd rond de zonnewende maar ook door zijn geelgouden kleur en zijn vorm. De bermen leken er vol van te staan, maar we kwamen bedrogen uit. De erg gelijkende gele bloemen bleken Kantig hertshooi te zijn. Volgens een kenner in ons gezelschap, zelfs “Frans hertshooi”. Omdat zo’n kruidenwis minimaal 7 kruiden moest bevatten zochten we dus naarstig verder en vonden margriet, echte valeriaan, wilde marjolein, duizendblad, koninginnekruid, toorts, gewone agrimonie, een vliertak en tot slot zomerfijnstraal. Deze laatste was nog niet gekend door Kelten of Germanen omdat de fijnstraal pas in de 17de eeuw vanuit Amerika bij ons werd ingevoerd. Maar omdat de Indianen dit kruid ook reeds gebruikten om zijn geneeskrachtige eigenschappen en het zo’n mooie, zonnige naam en vorm heeft, hebben we dit graag aan onze tuil toegevoegd.

Het spreekt voor zich dat we voor onze wis geen zeldzame, beschermde of schaarse bloemen hebben geplukt!

Wat betekent zomer in ons leven?

 

Waar de lente staat voor groei en ontwikkeling, staat zomer voor bloei. Dit geldt ook voor de menselijke wensen, plannen en projecten. Waar deze in de lente-fase veel energie nodig hebben om vorm te krijgen, komt in de zomer de bloeifase. Een periode van genieten: vakantie nemen, genieten van de zon en buiten zijn, buiten spelen, tuinfeesten en barbecues organiseren. Net zoals een bloem mooi en aantrekkelijk zijn!

 

"Leuk om in een gebied te kunnen wandelen dat anders afgesloten is.

Goed idee van de wis: fijn om wat te leren over de gebruiken bij onze verre voorouders.

Wat magie leek welkom om het regenweer te bezweren en de opdracht om mee bloemen te zoeken zette mensen aan om goed te kijken.

Interessant die info over de bloemen en de bomen.

Inspirerend om ideeën over het leven mee te krijgen: de lente om op te bouwen, de zomer om te bloeien/te genieten om dan de herfst beter in te kunnen gaan.

Fijn om de wandeling af te sluiten met een kort ritueel rond de wis en een koekje en drank.

Doe in ieder geval zo voort, Marleen, je doet dat goed!"

 

Greet

Oase van rust en verkwikkende stilte.

 

Omdat ons wandelgebied normaal niet toegankelijk is voor het publiek, is het een oase van rust. We nemen de tijd om gedurende een minuut de stilte in onszelf op te zoeken. Net als de zon en de blauwe lucht altijd aanwezig zijn, ondanks wolken en nattigheid, zo is er in onszelf altijd stilte aanwezig. Opdringerige gedachten of gevoelens en lichamelijke spanningen of pijn krijgen even geen aandacht. In die stilte ben je in harmonie met jezelf en met je omgeving. Het is een plek waar je gelukkig bent. Die stilte kan je altijd opzoeken. Eén van de meest aangewezen plekken om die stilte in jezelf op te zoeken is in de natuur. Een bijkomend interessant gegeven van de stilte ontdekte de Nederlandse wetenschapper, Bessel van der Kolk. Hij toonde aan dat stilte de aangroei van cellen en verbindingen in je brein mogelijk maakt.

We vieren de zomer.

 

Rond de kruidenwis, het bundeltje magische zonnekracht, doet ieder van ons een zomerwens en sluiten we de wandeling in een lekker zonnetje af, al keuvelend en ontspannen met vlierbloesemdrank en zonnekoekjes !

"Dankjewel Marleen, voor de leerrijke vol enthousiasme gebrachte natuurwandeling van zondag.

De opkomst was bijzonder talrijk, de mensen vol interesse en geboeid door je niet aflatende uitleg!

En het mooie zomerweer maakte het plaatje compleet...."

 

Carine

Zomerwandeling Waterlink Bekken 1 op 3 juli 2016: 31 volwassenen en kinderen wandelen de zomer tegemoet.