20151011 Herfstwandeling

©2018 Natuurgewijs.be

alle rechten voorbehouden

 

Laat je inspireren om zelf op stap te gaan in de natuur

Genieten van rust en idyllische vergezichten: herfstwandeling 11/10/15 in het Viersels Gebroekt

Onder een staalblauwe hemel en een warme zonnegloed komen 23 wandelaars samen aan de rand van het Viersels Gebroekt en het Netekanaal. Flarden van “l’ Eté Indien” van Joe Dassin dwalen in mijn hoofd. In onze streek noemen ze dit weertje heel toepasselijk Sint-Gummaruszomer. De stichter van Lier stierf immers op 11 oktober 714 en hij krijgt op deze dag dan ook zijn herdenkingsprocessie.

We kiezen vandaag echter voor het open beemdenlandschap in de Kleine Netevallei en genieten van de rust en idyllische vergezichten.

Dirk Costrop had deze wandeling reeds lang gepland en we besloten er een experimentele combinatie van te maken. Dirk laat ons vooral kennis maken met de bijzonderheden en de ontwikkeling van dit gebied terwijl ik de wandelaars laat proeven van de rustgevende en inspirerende inzichten die de natuur ons aanreikt.

 

Hoe veerkrachtig ben jij?

De waardevolle natte ruigten, broekbossen en vennen zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld dankzij o.m. het Europees Life-fonds, niet in het minst om het waterbergend vermogen aanzienlijk te verhogen. De sporen van de werken zijn nog her en der zichtbaar. We merken echter ook hoe snel de biodiversiteit weer toeneemt. De bevers hebben zich, na meer dan een eeuw, terug spontaan in het gebied gevestigd. Verscholen tussen wilgenbosjes, zien we er vandaag niet meteen sporen van. De gevarieerde begroeiing van de verruimde meanderende Molenbeek geeft eveneens aan hoe veerkrachtig de natuur wel is. Al miljarden jaren heeft de natuur succesvol weten te overleven op onze planeet. Stormen, plagen, branden, wat er ook gebeurt, de natuur zoekt telkens naar een nieuw evenwicht en past zich aan. Veerkrachtige ecosystemen bewegen mee met veranderingen. Voorwaarde is wel: duurzaamheid (in de natuur gaat niets verloren), aanpassing en samenwerking. Hoe veerkrachtig zijn wij?

 

Kom uit je hoofd !

Dirk wijst ons op het Oranje of Kaaps springzaad, een bescheidener broertje van de Reuzenbalsemien die zowat alle waterlopen heeft ingepalmd. Hij liet sommigen ook van lange voettochten dromen door ons attent te maken op de voet helende werking van het Bijvoetblad, door de Romeinen ontdekt.

Een natuurgids prikkelt je aandacht voortdurend tijdens zo’n wandeling. De beste manier om uit je hoofd te komen, is aandacht geven aan je waarnemingen. Aandacht is als een zonnestraal: dat wat aandacht krijgt begint te stralen, je voelt de energie die ervan uitgaat. Net zoals een mens of kind begint te stralen als je het aandacht geeft.

Met de seizoenen meebewegen.

Terwijl enkele wandelaars een ijsvogel zien weg flitsen, staan we even stil bij de invloed van de herfst op de natuur. De herfst is een periode van loslaten. Bomen en struiken hebben voor zaden gezorgd die door wind, mens en dier verspreid worden en die tijdens de winter in de aarde wachten, tot ze in de lente weer kunnen ontkiemen en de cyclus opnieuw begint. Die cyclus van verandering is ook een bruikbare metafoor voor verschillende terreinen in ons leven: werk, gezin, relaties, gezondheid, … (natuurwijsheid als inspiratie - Yoke de Wilde). Op al die terreinen kunnen er momenten zijn dat je moet loslaten: je wordt bijvoorbeeld ernstig ziek en wordt geconfronteerd met beperkingen. Wat je vroeger wel kon, moet je loslaten. Wat volgt is een periode van niet goed weten hoe het verder moet. Je glijdt op het vlak van gezondheid in de winter. Na bezinning kom je tot inzichten waardoor je weer nieuwe mogelijkheden ziet of er komt meer bewustwording en verdieping in je leven.

Het is niet noodzakelijk op alle gebied tegelijk herfst. Terwijl het herfst is voor je gezondheid kan het lente zijn in je relatie. Mee bewegen met de seizoenen in je leven biedt meer evenwicht en kracht.

Wat wil jij loslaten wat niet meer nodig is en veranderen wat niet meer voldoet?

 

Elk einde is een nieuw begin.

Enkele fraaie inktzwammen brengen ons bij het recyclerend vermogen in de natuur. De bovengrondse natuur sterft af en alle organisch materiaal wordt omgezet tot humus of vruchtbare grond door bijv. regenwormen die de grond luchtig maken en waardoor bacteriën en schimmels (paddenstoelen) het afbraakwerk kunnen verder zetten.

Ook hier zien we een cyclus waarbij het oude de vruchtbare bodem kan worden voor iets nieuws. In de natuur wordt alles gerecycleerd en gelukkig is dat ook een trend bij de mens. We worden er ons meer bewust van dat het einde van iets een nieuw begin kan betekenen. In een perfect ecologisch en duurzaam productiemodel belandt niets op de vuilnisbelt. Elk einde is een nieuw begin. Wat is er in ons eigen leven niet meer functioneel, maar kan een bruikbare voedingsbodem worden voor iets nieuws?

Even verderop geeft Dirk de geheimen prijs van de Berenklauw. De zaden verraden de oorsprong van de naam. Ra ra!

Voel je verbonden met het universum.

Als je de kringlopen in de natuur bekijkt dan zie je dat alles met elkaar verbonden is.

Een sprekend symbool is bijv. het blad van een boom (Thich Nath Hahn).

In het blad zien we de boom, maar ook de aarde. Zonder boom, zonder aarde geen blad.

In het blad zien we het licht en de zon: zonder licht en warmte , zonder zon geen blad.

Nog dieper kijkend in het blad zien we het hele universum, want de zon is onlosmakelijk verbonden met het universum.

We zien in het blad ook de lucht en de zuurstof waardoor ons leven mogelijk wordt, ook door stikstof op te nemen. Dus zonder lucht, geen blad en zonder blad geen mens.

Om die verbondenheid met het hele universum te voelen zoeken we de stilte op in de natuur maar ook in onszelf. Stilte is belangrijk om te kunnen ontspannen, te kunnen opladen en één te worden met de natuur.

We wandelen daarom een kwartiertje in stilte met inspirerende suggesties, al brengt de waarneming van een sperwer sommige wandelaars helemaal in vervoering. Hier is geen enkele suggestie tegen opgewassen. Voor anderen was het dan weer geruststellend om zich volledig geaccepteerd te voelen. De natuur oordeelt immers niet.

We nemen afscheid van deze fijne natuurminnende wandelaars waaronder twee leuke oplettende kleine meisjes en genieten nog lang na van deze heerlijke dag!